İyi bir İzmir bölge rehberi, bölgenin Türkiye için önemini vurgulayarak başlamalıdır. Genellikle 'Ege'nin İncisi' olarak adlandırılan İzmir, Türkiye'nin üçüncü büyük şehridir ve komşu sahil beldeleriyle birlikte Ege olarak da bilinen Türkiye'nin batısının önemli bir bölümünü oluşturur.
Onlarca yıldır tatil ve emeklilik yeri olarak Türklerin beğenisini kazanmış ve son yıllarda daha fazla Türk'ün Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'dan uzaklaşmasıyla popülerliği artmıştır. Bu durum, birçoğu İzmir'de yaşamak, çalışmak ve ev satın almak için taşınan yabancıları da kapsamaktadır.
Ancak İzmir'in Ege'nin incisi olma statüsü her zaman kolay olmamıştır. Daha önce Smyrna olarak bilinen İzmir, Ege'nin Avrupa'ya yakın stratejik konumu nedeniyle bölgeyi fetheden önceki medeniyetler arasında Likyalılar, Persler, Romalılar ve Büyük İskender bulunmaktadır.
Osmanlı egemenliği altında önemli bir ticaret limanı olarak gelişti ve çeşitli inanç ve milletlerden topluluklar yan yana yaşadı. İlk demiryolu hattı da İzmir'den inşa edilmiştir. Ne yazık ki, 1919'daki Yunan işgali günlük yaşamı altüst etti ve 1922'de yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti şehri geri almaya çalıştığında, büyük bir yangın şehrin çoğunu harap etti. Bugünlerde, 4 milyonluk nüfusuyla hayat daha rahat ve sakin, bu da yabancıların ve Türklerin burayı cennetleri olarak adlandırmasına yol açıyor.
İzmir Bölge Rehberi: Öne Çıkanlar ve Bilinmesi Gerekenler
Hava Durumu ve İklim: İzmir'in iklimi, sıcak yazlar ve serin, ılıman kışlar nedeniyle Csa Akdeniz Koppen sınıflandırmasına girer. Aralık ayından Mart ayına kadar yağış görülürken, güneş ve plaj tutkunları sıcaklıkların 40'lara ulaştığı Temmuz ve Ağustos aylarının tadını çıkarır.
Şehir tatilcileri tüm yıl boyunca ziyaret ederler çünkü merkezde hayat hiç durmaz. Ancak, Foça, Çeşme ya da Alaçatı gibi kıyı bölgelerini ziyaret edenler, resmi turizm sezonunun başladığı Mayıs-Ekim ayları arasında gitmelidir. Bu süre zarfında temiz plajlar, geniş otel seçenekleri ve restoranlarda eksiksiz menüler garanti edilmektedir.
Ulaşım Demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu bağlantıları sayesinde İzmir'e ulaşmak çok kolay ve hızlıdır. İzmir havaalanı (Adnan Menderes - ADB) yıl boyunca Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden ve Türkiye'nin diğer yerlerinden sık sık uçuşlara sahiptir.
Ana demiryolu hatları İzmir'i Konya, Ankara ve Balıkesir'e bağlarken, bölgesel hatlar yolcuları Nazilli, Aydın, Manis ve Uşak gibi komşu bölgelere götürmektedir. İzmir ayrıca D300 ve D550 otoyolları ile Türkiye'nin geri kalanına bağlanarak araç sürücülerinin veya otobüs yolcularının buraya ulaşmasını kolaylaştırır.
Deniz yoluyla ulaşımda ise İzmir'de Çeşme, Foça, Levent, Alaçatı ve Seferihisar'da dünya standartlarında altı marina bulunmaktadır. Çoğu yolcu gemisi Alsancak'a ya da daha küçük limanlar olan Dikili, Aliağa, Çandarlı ve Çeşme'ye yanaşır. Eğer insanlar Efes antik kentinin kalıntılarını görmek istiyorlarsa, bunun yerine Kuşadası limanına yanaşırlar.
İzmir içi ulaşım: Foça, Göztepe, Karşıyaka, Bostanlı, Alsancak, Pasaport, Konak, Bayraklı ve Üçkuyular'dan düzenli ve ucuz vapur seferleri bulunmaktadır. İzmir aynı zamanda bir bisiklet şehridir ve şehir merkezinde 40 kilometrelik bir sahil parkuru bulunmaktadır.
Eğer bisikletiniz yoksa, 34 Akıllı Bisiklet Sistemi İstasyonundan (BİSİM) saatlik olarak kiralayabilirsiniz. Aksi takdirde, Metro şehir merkezindeki tüm önemli noktalarda 17 istasyon içerir ve yerel halk hala geleneksel otobüs sistemini kullanmaktadır.
Alışveriş, Dışarıda Yemek ve Gece Hayatı: Büyük bir şehir merkezi ve daha küçük kıyı tatil beldelerine ev sahipliği yapan İzmir'in iyi yaptığı şeylerden biri de hoşgörüdür. Tüm ilçelerde, yerel halk organik meyve ve sebze için haftalık çiftçi pazarlarını ziyaret eder, ancak birçok pazar ve Optimum, Novada ve Forum Bornova gibi 20 büyük alışveriş merkezi de kükreyen bir ticaret yapar.
İzmir'in gece hayatı sahnesi, çok çeşitli kuruluşlar nedeniyle herkesi ağırlamaktadır. Şehir merkezindeki yerlilerin favorisi taze yemek ve deniz ürünleri konusunda uzmanlaşmış Kordonboyu restoranlarıyken, Alsancak bölgesi büyük gece kulüplerine ve canlı müzik barlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Bütçesi kısıtlı olanlar düşük fiyatlı ve lezzetli Türk yemekleri satan sokak yemeği satıcıları ve geleneksel lokantalar bulabilirler. Yaz aylarında, daha küçük ve çevredeki sahil beldelerinde, yerel halk deniz kenarında veya çatı teraslarında açık havada yemek yemeyi tercih etmektedir.
Plajlar: İzmir'in kıyı konumu göz önüne alındığında, plajlar yazın odak noktasıdır. Mavi Bayraklı 52 kum şeridi arasından seçiminizi yapın. Seferihisar, Foça, Alaçatı, Çeşme, Dikili ve Urla şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz ünlü plajlara ev sahipliği yapmaktadır.
İzmir'in İlçeleri ve Mahalleleri
Gayrimenkul arayan herkes, heyecan verici potansiyele sahip canlı bir pazara giriyor. Geniş bir bölge olan İzmir'de satılık emlak portföyü plan dışı, yeni inşaat ve yeniden satılık daire ve villalardan oluşmaktadır.
Alıcılar, aralarından seçim yapabilecekleri 30 gösterişsiz ve tanınmış ilçeye sahiptir. Gözlerden uzak yerler arasında Bayındır, Buca, Torbalı, Güzelbahçe ve Aliağa bulunmaktadır. Bu arada, tatilciler ve İzmir emlak alıcıları aşağıdaki bölgeleri beğenmektedir.
Alaçatı: Bu rüzgar sörfü cenneti Çeşme'ye sadece 10 kilometre uzaklıktadır. Seyahat dergileri, Arnavut kaldırımlı yolları kaplayan eski taş evleri, Yunan mirasına dair derin bir içgörü olarak sıklıkla öne çıkarmaktadır. Alaçatı aynı zamanda dünyanın en iyi rüzgar sörfü destinasyonlarından biri olarak gururla ayakta durmaktadır.
Balçova: Yeşil merkez olarak bilinen Balçova'nın teleferik yolculuğu, insanları yakınlardan ve uzaklardan muhteşem manzara manzaralarını deneyimlemeye getirmektedir. Bununla birlikte, Türkler onlarca yıldır birçok hastalığın semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olan Agamemnon kaplıcalarını kullanmak için buraya seyahat etmektedir. Bu da buranın bir spa ve sağlıklı yaşam merkezi olarak statüsünü artırmıştır.
Bornova: Üçüncü büyük ilçe olan Bornova aynı zamanda bir üniversite merkezidir ve çok sayıda öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Turistler eski bölümdeki 19. yüzyıldan kalma Levanten köşklerini ve 200.000 metrekarelik geniş bir alışveriş, yemek ve eğlence merkezi olan Forum Bornova'yı çok sevmektedir.
Çeşme Bu keyifli sahil kasabası Türkler için her zaman gözde bir tatil beldesi olmuştur. The New York Times 2010 yılında burayı dünyada ziyaret edilebilecek en iyi 14. yer olarak seçmiştir. Dalış ve bisiklet gibi açık hava etkinlikleri turistlerin geri gelmesini sağlarken, 3 marina her yıl binlerce yata hizmet vermektedir. Çeşme'de satılık gayrimenkuller yabancı alıcılar arasında popülerdir.
Dikili: Ana akım yabancı turist rotalarında adı pek duyulmamış olsa da Dikili, Türklerin bir diğer eski gözdesi. Kuzey Ege'de yer alan Dikili'nin plajlarının yanı sıra bir diğer cazibesi de yeşil ormanlık alanlarıdır.
Foça: Birçok Türk, huzurlu ve rahat atmosferi nedeniyle Foça'da emeklilik evleri satın almıştır. Yerel simge kale en ünlü cazibe merkezidir, ancak önerilen diğer cazibe merkezleri arasında Kozbeyli köyü, Siren kayalıkları ve güzel uzun bir plaj bulunmaktadır.
Karşıyaka: Karşıyaka'da sanat, kültür ve tarih ön plandadır, ancak yerel halk burayı çok çeşitli bar, restoran ve kafeleriyle de sevmektedir. Bornova'nın doğusunda yer alan Karşıyaka, İzmir'in ünlü Levanten Köşklerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Konak Turistlerin çoğu doğrudan, çok sayıda turistik ve tarihi mekana sahip olan şehrin eski bölgesi Konak'a gider. Nostaljik Kemeraltı alışveriş bölgesinde hediyelik eşyalara göz atın ve muhteşem panoramik manzaralara ve çatı restoranlarına sahip eski bir asansör olan Asansor'u ziyaret edin. Geleneklere göre eski saat kulesinin önünde fotoğraf çektirmelisiniz.
Seferihisar: Koşuşturmadan uzaklaşmak için resmi bir Cittaslow destinasyonu olan Seferihisar'ı ziyaret edin. Teos antik kalıntılarını ziyaret ettikten sonra, lezzetli yöresel tatlar sunan yerel bir restorana uğrayın ya da Sığacık'tan tekneyle Doğanbay adasını ziyaret edin.
Urla: Seferihisar'a yakın bir konumda bulunan Urla, Türkler tarafından sevilen bir başka destinasyondur. Her yıl düzenlenen enginar, uçurtma ve üzüm festivalleri, ünlü Klizman plajları ve Karantina Adası gibi Ege'nin dört bir yanından ziyaretçi çekmektedir.
Selçuk: Efes'in antik kalıntıları, Meryem Ana'nın evi, Şirince şarap köyü ve Aziz John Bazilikası, bu geleneksel işçi kasabasını Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline getirmiştir.